Kategorier
Presenttips

Konsthantverk

Är konsthantverk ett konstigt hantverk eller vad betyder det egentligen? Ordet konsthantverk är förbryllande och otydligt. Det finns inga tydliga ramar kring vad som definierar ett ”konsthantverk” och konsthantverken tenderar att förändras över tid dessutom. Ordet ”konsthantverk” uppkom av att all konst gjordes för hand och hur mycket vi än vill tro att det skulle ha något med ”konstigt” att göra så har det inte det. Under renässansen inleddes en ”andra fas” av begreppet konsthantverk, då skulle det plötsligt skiljas på konst och hantverk och dessa blev två olika former. Under en tredje period runt mitten av 1800-talet så sammanfördes konst och hantverk igen och Art´s & Craft rörelsen utvecklades.

Konsthantverk genom hemslöjd

I Sverige tog vi ett stort kliv när det gällde konsthantverket i jämförelse med till exempel Tyskland, Spanien, England, Frankrike och Italien. Sverige hade sin hemslöjdstradition sedan längre tillbaka i historien och där låg vi steget före när det gällde textilkonst. Den moderna sidan av konsthantverk är ännu mer komplicerad att försöka definiera då det nuförtiden går att blanda in vilka material och tekniker som helst i konsthantverken. Konsthantverk inbegriper väldigt många andra begrepp som till exempel konst, slöjd, formgivning och design och här är det svårt att säga vad skillnaden är mellan dessa och ”konsthantverk”. 

Definition av konsthantverk

Det har gjorts försök att definiera begreppet konsthantverk, för det första är det viktigt att konsthantverket är gjort av en människa (man kallar det för artefakt). Det är ingen skillnad på om det är gjort för prydnad eller gjort för att användas (brukas). Eftersom ett konsthantverk är både konst och hantverk kan man välja olika inriktningar på funktioner. En annan viktig aspekt i försök till definition är att konstnären ska ha satt sin unika prägel på konstverket. Detta för att det ska kunna skiljas från andra produkter som produceras i många upplagor (massproduktion). Det underbara med konst och konsthantverk är att det alltid ligger i betraktarens ögon huruvida föremålet är vackert, fint, udda, anskrämligt, otroligt och så vidare.

Kategorier
Presenttips

Butiken med gravyr och gravering

Då man som jag är ute och shoppar mycket på nätet, blir man lätt ganska trött på allt. Men ibland hittar man butiker och produkter som verkligen sticker ut. Det hände för någon dag sedan.

Idén är lika enkel som genial: Du beställer en pokal, ett glas eller dylikt, och samtidigt som du beställer kan du också bestämma vad som ska stå på saken. Det här kanske inte låter så speciellt, men om du tänker på det, så är det genialt. Tänk dig att din vän fyller år. Vips, då kan du beställa ett födelsedags-glas med år och meddelande på. Eller varför inte använda den här tjänsten när du ska rama in ett foto på något av dina barn? Då kan du enkelt beställa en tavelram med barnets namn på. Eller varför inte ge bort både ramen och fotot till mormor eller farmor på julafton? Är inte det den perfekta presenten, så säg.

Faktum är att bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra. Men här kommer några fler förslag:

 • Glas med hjärta som alla-hjärtans-dag-present
 • Graverade skyltar för hemmet eller för kontoret
 • Behöver du idrottspokaler till en lokal tävling?
 • Låt utföra gravering en plunta inför morfars älgjakt

Så, här är den butik med gravyr och gravering som är bäst på nätet. Låt fantasin flöda!

Kategorier
Julklappar

Årets julklapp

Årets julklapp, en utmärkelse som delas ut av handelns utredningsinstitut, blev i år… Stormköket. Julklappen är fyndig och smart ur många perspektiv. Dels ger den en vink om att vi nu kommer att semestra betydligt mer ute i naturen. Dels ger den en vink om att människor i dagens Sverige kanske måste förbereda sig på att klara sig själva i en större utsträckning.

När kan man då använda ett stormkök? Här kommer några tips:

 1. När man har husbilssemester och vill äta ute, kanske göra en smaskig gryta.
 2. När man är ute och sover i tält.
 3. När man åker långfärdsskridskor, kanske ska grilla korv vid strandkanten.
 4. Vid fjällvandringar – åh, vad härligt att stanna till högt uppe på ett fjäll och kanske värma lite kaffe?

Som ni märker på mina romantiska beskrivningar tycker jag att detta med att stormköket blivit årets julklapp är en utmärkt idé!

Kategorier
Uncategorized

Shoppa klappar online med julkänsla

I samband med den pågående pandemin så har det blivit viktigare än någonsin att gå över till online-shopping. För hur gärna man än vill och har ambitionen är det nästan omöjligt att hålla avstånd i butiker och på shopping-centran. Samtidigt kan det vara så att den fysiska julhandeln har en stor fördel, nämligen att den ger inspiration och idéer till bra presenter. Kan man lyckas med något liknande när man handlar online? Ja, här kommer några tips. 


Det viktigaste är att börja med att göra en kort lista på vilka man måste köpar julklappar till. Sedan föreslår vi att man går in på olika siter som kan ge inspiration. Sajter som handlar om mode eller prylar brukar oftast fungera bra när man är ute efter tips för shopping. En prisjämförarsajt kan också funka som inspiration. Alla platser på nätet som samlar ihop många olika produkter på ett enda ställe. 

Men hur får man då julkänslan under sin shopping-tur online?

Här kommer några förslag:

 • Drick glögg under tiden
 • Bär tomteluva
 • Lyssna på julmusik

Lycka till med ditt jul-shoppande på nätet!